252019jan

Een leven lang zwemmen

Zwanger.

Daar zit ik dan, heerlijk in mama haar buik. Ik drijf in het vruchtwater met alle bewegingen heen en weer. Eén keer in de week gaat mama ook naar het zwembad om mee te doen met zwangerschapszwemmen. Op dat moment voel ik me helemaal ontspannen.

Baby/peuter/kleuter.

Gelijk nadat ik uit de buik van mama ben gezwommen, vind ik het heerlijk om in bad te gaan. Na een paar maanden, op het moment dat ik echt met mijn handjes begin te spetteren, gaat mama met mij naar het zwembad. Wat een feest! Zoveel water om me heen en wat een plezier heb ik daar. We gaan nu elke week naar de lessen en ik voel me steeds meer als een vis in het water. Elke week leer ik weer nieuwe dingen. Ik kan nu zelfs al alleen van de kant af springen! Met het zwemvestje aan spartel ik vrolijk op mijn buik en rug door het water en ook de liedjes zing ik steeds harder mee. Het leukste vind ik het om onder water overal naar toe en doorheen te zwemmen.

Schoolkind.

Ik zit nu al een jaartje op school en mag mee gaan doen aan de zwemplezierlessen! Super leuke spellen doen we daar en ik leer ook hoe ik “echt” snel kan zwemmen met verschillende zwemslagen op de buik en rug. Ik mag een vriendje “redden” uit het water en vervolgens ren ik over ijsmatten heen met kleding aan. Dat is pas vet! Vaak spelen we tikkertje en mogen we al zwemmend een bal in een goaltje gooien. Het leukste vind ik de boot in het water, het schatduiken en het survivalparcours! Zonder zwemvest is dat wel flink doorzwemmen, maar op het einde vind ik dat wel supergaaf. Ondertussen ben ik sterk genoeg en mag ik meedoen aan het diplomafeest. Vol trots haal ik met 2 vingers in mijn neus mijn eerste echte diploma!

Omdat ik de zwemlessen zo leuk vind ga ik door met de EasySwim Fun lessen. Hier leer ik nog beter zwemmen en leer ik dat je nog veel meer in het water kunt doen: snorkelen, dansen, zwemmend redden, waterspellen, enz.

Ik blijf zwemmen zo leuk vinden, dat ik uiteindelijk ga trainen bij de zwemvereniging. Hier mag ik ook aan wedstrijden mee doen en kan ik zien hoe hard ik kan zwemmen.

Puberteit.

Ik moet toegeven: het leven van een zwemmer gaat niet altijd over rozen. In de ochtend vroeg naar het zwembad om te trainen en daarna door naar school en huiswerk maken. Maar als het lukt ben ik ook in de avonduren weer bij het zwembad te vinden! Waarom? Zwemmen is mijn passie en omdat ik het leuk vind, hou ik het ook vol. Tijdens de wedstrijden wordt ik steeds beter en zwem ik steeds sneller, wat een kick! Dit maakt alles goed.

Volwassen.

Vanwege de studie en het werk heb ik helaas de trainingen op een laag pitje moeten zetten. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zeker 1x per week ga ik nog heerlijk mijn banen zwemmen in het zwembad. Het geeft me nog steeds het heerlijke gevoel van inspanning en ontspanning. Met mijn hoofd in het water ben ik weer één met mezelf en kan ik me helemaal afsluiten van de rest van de wereld.

Op een dag loop ik door het zwembad en zie een zeer enthousiaste instructeur een groep mensen in het water opzwepen. Wat een plezier straalt daar vanaf, dat wil ik ook! Sinds die tijd doe ik ook 1x in de week mee met deze groep. Omdat ook ik ouder wordt is het wel belangrijk om al mijn spiergroepen goed te blijven trainen. Uiteraard worden er ook nog steeds banen gezwommen.

Senior.

Wat heerlijk dat ik jaren geleden al met de beweeglessen mee ben gaan doen. Ondanks mijn leeftijd voel ik me nog steeds fit en zijn mijn spieren nog soepel. Ik kan dit nog jarenlang volhouden. Ook het baantjes zwemmen gaat nog steeds goed en blessures loop je in het water nu eenmaal niet zo heel snel op. Ik merk wel dat borstcrawl zwemmen wat lastiger aan het worden is. Zolang ik er maar lol in blijf houden gaat het goed. In plaats van lange afstanden zwemmen doe ik nu vaker het kortere interval werk.

Tachtig Plus.

Ongelooflijk dat ik nog steeds 4x in de week in het zwembad te vinden ben! Het blijft toch een mooie structuur om na mijn pensioen bijna elke dag goed in beweging te zijn. Eerlijk toegegeven, de beweeglessen gaan niet meer zo fanatiek als vroeger, maar mijn spieren blijven lekker in beweging. De andere dagen zwem ik nog vrolijk mijn baantjes. Ik kan het niet laten om af en toe nog een baantje borstcrawl mee te pikken, maar voor de rest ben ik blij dat ze me vroeger ook de schoolslag hebben leren zwemmen. Ik denk dat ik dit nog jaren vol ga houden…..

Conclusie:

Ja, je kunt een leven lang zwemmen!