242017nov

Eindelijk!

Eindelijk is het dan zover, we mogen vertellen dat we over gaan stappen van diplomalijn. Na jarenlang het zwem ABC te hebben gevolgd, gaan we vanaf februari 2018 helemaal overstappen naar het EasySwim Diploma!

Vanaf ongeveer 2012 wordt er bij ons zwembad al gezwommen in het voortraject met zwemvestjes. Dit is al volgens de richtlijnen van EasySwim. In het kort: op een leuke manier de kinderen leren zwemmen door middel van stuurkaarten en een rijke leeromgeving. Hiermee wordt bedoeld dat de kinderen uitgedaagd worden door middel van spellen en oefeningen om de zwemtechniek onder de knie te krijgen. Vaak gesplitst in groepjes in de les, waarbij aangeleerde bewegingen geautomatiseerd worden en nieuwe bewegingen aangeleerd worden. Dit alles inspelend op de belevingswereld van een kind (zie ook mijn vorige blog). Op het moment dat de kinderen doorstroomden naar het diepe bad, gingen we volgens de richtlijnen van het zwem ABC verder. Dit kon natuurlijk ook gemakkelijk, omdat we gewoon alle zwemslagen in het voortraject aanleren.

Het enige was dat de overgang voor de kinderen vaak heel groot was. Van plezierige, speelse lessen moesten ze ineens lange saaie banen gaan zwemmen. Dat was nodig, omdat de diplomalijn hier om vroeg. Dit probleem hadden ze bij EasySwim zelf ook. Vandaar dat zij in november 2016 met een eigen diplomalijn kwamen, het EasySwim Diploma dus! Een diploma compleet anders ingericht met vooral leuke, leerzame onderdelen, gericht op uiteraard ook de zwemtechnieken, maar ook survival, fun, zwemmend redden, spelelementen, enz. Het diploma bestaat uit 9 onderdelen. Ik zal ze in het kort neerschrijven hier.

 1. Schipbreukeling
  De leerlingen gaan 3 à 5 minuten gekleed zwemmen, kriskras door elkaar, aansluitend helphouding met keuze uit divers materiaal en tussendoor wisselen van materiaal door watertrappend te draaien en iets nieuws te kiezen.
 1. Kind overboord!
  Gekleed vallen in het water, op buik zwemmen naar een boot, erin/erop klimmen, achterover eruit/eraf vallen, watertrappen met hele draai, op de rug naar de kant zwemmen en eruit klimmen.
 1. IJspret
  Gekleed zwemmen: Via mat door (verborgen) wak in het water vallen, er onderuit zwemmen, naar mat met wak zwemmen, onder mat zwemmen en in wak naar boven komen, eruit klimmen en met stukje zwemmen naar de kant eruit klimmen.
 1. Kampioenen
  1 minuut voortbewegen met bal tussen armen, vervolgens in tweetallen watertrappend bal overgooien,  afsluiten met bal in doel/op kant gooien.
 1. Schatzoeker
  Met sprong te water, onder water zwemmen en voorwerp(en) opduiken van bodem (indien bodem te diep is, kunnen de voorwerp(en) zwevend worden gemaakt), vervolgens boven komen en op rug naar kant zwemmen mét voorwerp(en).
 1. Kopje onder
  5 minuten kriskras door elkaar zwemmen en elkaar (op de goede wijze aangeleerd) onderduwen, simulatie van kopje onder door golf.
 1. Heldendaad
  In buikligging op materiaal (plankje/matje/buis) naar vriendje peddelen, aanreiken, slepen op rug naar kant en je vriendje dus redden, hulp roepen.
 1. Survivalbaan
  Achterover in water vallen, draaien en schoolslag naar mat, onder mat door zwemmen, polo crawl of rugcrawl naar volgende mat zwemmen, er overheen klimmen, rugslag naar einde van baan, onder water aan drijflijn terug tijgeren (ademhalen mag).
 2. Jij bent ‘m!
  3 à 5 minuten tikkertje in het water, na getikt te zijn (of op commando) opdracht vervullen (bijvoorbeeld andere zwemslag, even onder water, drijven, etc.).

Als ik dit zo lees, krijg ik al gelijk zin om te gaan zwemmen! Zoals je het misschien wel kunt lezen, is dit diploma veel meer gericht op de werkelijke situaties zoals ze in een zwembad voorkomen. Dit wil overigens niet zeggen dat het zwem ABC een verkeerd diploma is, het is maar net waar jij als zwembad je prioriteit legt en waar je voor op wilt leiden. Bij ons hoeven ze geen Pieter van den Hoogenband te worden, wij willen dat de kinderen zwemveilig zijn in alle wateren als ze van de zwemles af gaan. Tevens willen wij de zwemlessen vooral op een leuke, plezierige en kindvriendelijke manier verzorgen. Dat zowel de zweminstructeurs als de kinderen hier heel veel lol in beleven. Volgens ons is dat de perfecte combinatie.

Uiteraard zijn wij hier achter de schermen al veel langer mee bezig. We moesten eerst kijken of alle zweminstructeurs zich hier wel in konden vinden. Zij hebben vervolgens cursusdagen gehad om deze methode nog meer onder de knie te krijgen. Om heel de organisatie gelijk mee te krijgen voor het nieuwe diploma, hebben we vorige maand met zijn allen het diploma zelf helemaal gezwommen! Wat kregen we te horen? Zo, dat is zeker nog een pittig diploma, maar ook heel leuk om te doen. We hebben ook veel lol gehad op deze avond. Het diploma is gelijkwaardig aan een C-diploma, alleen dan met andere onderdelen, maar wel dezelfde zwemtechnieken erin verwerkt. Het is dus niet zo dat de kinderen nu ineens andere slagen aangeleerd worden, dit blijft hetzelfde, alleen gaan we via een andere route naar een leuker diploma.

Deze week hebben we alle bestaande kinderen van de zwemles (vooral de ouders dan) hierover ingelicht. Via een informatieve mail en vervolgens met een bijeenkomst tijdens de lesuren van de kinderen hopen we dat we al veel ouders voor dit nieuwe diploma enthousiast hebben gemaakt. Mocht u nu hier meer over willen lezen, dan kan dit op onze website: zwemles EasySwim.

Aan de ene kant is het best spannend als je ineens over gaat stappen naar een ander diploma, aan de andere kant zijn wij er zo enthousiast over dat we het vertrouwen hebben dat dit helemaal goed gaat komen. Het liefst zou ik mijn kinderen nu opnieuw op de zwemles sturen, om dit diploma ook nog te halen. Dit is overigens wel mogelijk als u dat wilt doen (die van mij zijn er nu een beetje te oud voor ondertussen). Dus als uw kind net zijn C-diploma heeft gehaald (of B-diploma) en hij/zij zwemt graag, bel dan even naar de receptie voor de mogelijkheden om ook voor het EasySwim Diploma te gaan zwemmen. Instromen kan zo geregeld worden en als je het programma hierboven leest, dan wordt daar toch elk kind gelukkig van?

We hebben al een pilot gedraaid en deze kinderen zijn ook allemaal geslaagd voor het EasySwim Diploma. We mochten alle kinderen op die dag op de film zetten, dus hierbij een impressie in beeld van het zwemdiploma.