222019feb

En dan loopt ineens je zwembad leeg…

Zondagochtend om 08.15 uur, ik lig nog in bed, gaat de telefoon. Het water van het zwembad is aan het zakken, of ik weet wat er aan de hand is. “Nee, want ik lig nog in bed, maar ik ga snel bellen met het bedrijf wat de waterzuivering voor ons regelt. Laat de lessen maar gewoon doorgaan, als er iets is, zal het water een tegel zakken en zit er daarna een beveiliging op”.

Verrassing.

Helaas, hoe anders zou het die dag gaan lopen. Op de computers was niets te zien, dus toch maar richting het zwembad! Daar aangekomen is het water veel verder gezakt dan die ene tegel! Dat is niet goed, dat is zelfs zeer opmerkelijk en slecht. Op het moment dat we (de monteur van ons onderhoudsbedrijf en ik) de deur richting de kruipruimte open doen, weten we genoeg. Daar staat het water tot een meter hoog namelijk, meer dan dat er op dat moment nog in het recreatiebad staat. Intussen zijn het instructiebad en plonsbad (badje van de glijbaan) ook leeggelopen.

Schakelen.

Echt lang tijd om hierbij stil te staan heb ik op dat moment niet. De radars in mijn hoofd gaan op vol tempo aan de gang! Dit kan niets anders zijn dan een lekkage. We kunnen dit pas zien op het moment dat het water in de kruipruimte is gezakt, deze moet dus zo snel mogelijk leeggepompt worden. Terwijl de monteur gelijk een collega gaat bellen die met pompen en slangen onze kant op moet komen, neem ik het besluit dat we geen lessen meer gaan geven deze dag en dat het recreatiebad gesloten moet worden. Snel dus naar de receptie om daar alles in gang te zetten. De receptionist gaat de mensen van de lessen die deze dag nog gepland waren alvast bellen en ik ga gelijk de website aanpassen en een bericht op alle social media kanalen zetten dat we vanwege een lekkage gesloten zijn. Tevens moet het personeel ingelicht worden wat er aan de hand is en wat voor consequenties dat mogelijk heeft voor de rest van de week. De mensen die op deze dag zouden werken, worden door een collega gebeld dat ze niet hoeven komen. Op eentje na uiteraard, want in het sportbad kon men wel nog zwemmen.

Afwachten.

En dan begint het lange wachten totdat de kruipruimtes zover leeg zijn gepompt dat we er ook daadwerkelijk in kunnen lopen. Ondertussen is ook onze technische dienst gebeld en maken we van de nood maar een deugd. Aangezien het instructiebad ook helemaal leeg is, gaat hij gelijk aan de gang om die helemaal schoon te maken. Hoeven we dat in de zomervakantie niet meer te doen. Uiteindelijk kan er rond 17.00 uur iemand de kruipruimte in om te bekijken waar het probleem zich bevindt. Een buis van het recreatiebad blijkt doormidden gebroken te zijn. De beugels waar hij aan vast hing zijn gebroken en sommige schroeven zijn door het geweld uit de muur getrokken. Hoe dat kan? Geen idee! Gewoon domme pech dat dit gebeurd is….

Conclusie is in ieder geval dat we de volgende dag wel het instructiebad weer kunnen gaan vullen. Dan zal deze rond 15.30 uur weer klaar zijn voor gebruik, net op tijd voor de zwemlessen. Helaas zullen de beweeglessen die op maandagochtend en vroeg in de middag in het recreatiebad zitten niet verplaatst kunnen worden naar het instructiebad, deze zullen dus afgemeld moeten worden. Via de mail en telefonisch worden ook deze mensen op zondagavond op de hoogte gebracht, in ieder geval de eerste twee groepen. De groepen van vroeg in de middag kunnen we op maandagochtend nog gaan bellen.

Schade.

Op maandag moet er nog meer gebeuren. Ondertussen was bekend geworden dat er een aantal apparaten in de verschillende kruipruimtes te ver onder water hebben gestaan en dus defect zijn. Onder andere de glijbaanpomp en de bediening van de beweegbare bodem van het sportbad. De bodem stond op het moment van de calamiteit op 2.00 meter diepte en die krijgen we dus voorlopig ook niet meer omhoog. Ook die kruipruimte is namelijk helemaal onder water gelopen. Een ruimte overigens waar wij ook veel materialen bewaren. Te denken aan: reserve materiaal voor aan het bad, versieringen voor kerstmis, carnaval, halloween, Sinterklaas enz. In die ruimte staan ook dozen met ons archief. Er dreef daar dus nogal wat rond in de kruipruimte…. En wat blijft daar nog van over als het water eenmaal weggezakt is? Geen idee! Ook dat zal allemaal uitgezocht moeten worden.

Regelen.

Maandag staat dus in het teken van vooral veel regelen. De lessen om gaan zetten naar het instructiebad, voor zover mogelijk. Misschien ook wat lessen verzetten met een half uur of 45 minuten, zodat deze toch door kunnen gaan. Deze mensen moeten uiteraard ook allemaal ingelicht worden! De meesten kunnen we gelukkig via de mail het verhaal vertellen, maar bij de groepen die afgemeld of verplaatst moeten worden, zijn we voor de zekerheid toch maar gaan bellen.

Verder moet ook de gemeente ingelicht worden en dan met name degene die over de verzekeringen gaat. Het zou natuurlijk fijn zijn als de “gevolg schade” in ieder geval vergoed gaat worden. Dat houdt ook in dat we alles bij moeten gaan houden. Extra personeelskosten, foto’s maken van alles wat kapot is of rond drijft, welke lessen zijn afgemeld en hoeveel geld lopen we hierdoor mis, evenals de gevolgen voor een weekje dicht met het recreatief zwemmen in het recreatiebad. Ook dit moet aan het eind van de week wel berekend worden.

Aangezien we nog wat werkzaamheden in het vooruitzicht hadden in het recreatiebad, hebben we ook maar gelijk geregeld dat die in deze week uitgevoerd worden. Het water was er nu toch uit, dus ook hier maken we dan van de nood weer een deugd. Ook dit bad wordt in deze week grondig schoongemaakt, zodat we bij de start weer een fris en fruitig bad hebben. Doelstelling is om op vrijdagavond open te gaan. Dan staan er namelijk een paar kinderfeesten op het programma, die we toch wel heel graag door willen laten gaan. Niet alleen voor ons, maar ook voor de kinderen die zich al verheugden op het feestje in het recreatiebad.

Openen.

Inmiddels is het vrijdag en is de week voorbij gevlogen. Op dinsdag hebben we het Eindhovens Dagblad op bezoek gehad die een hele reportage hebben gemaakt. Dit bericht en het filmpje is vervolgens ook weer gedeeld door het Algemeen Dagblad. Zo waren we toch een beetje het nieuws van de dag, vooral in de regio.

De schade expert van de verzekeringmaatschappij is op donderdag nog geweest, samen met wat mensen van de gemeente Veldhoven. Er moest namelijk ook bekeken worden of de kosten niet te hoog op zouden lopen. Is het dan namelijk nog wel de moeite waard om het te laten repareren aangezien er over 2 jaar waarschijnlijk toch een nieuw bad komt? Gelukkig vallen de kosten alleszins mee en gaan we alles weer laten herstellen, zodat we nog twee jaar met het volledige bedrijf kunnen draaien! En vanavond kunnen we gewoon weer open! Dat was wel het belangrijkste en fijnste nieuws van deze week.

Bedanken.

Langs deze weg wil ik op de eerste plaats de firma Polypla bedanken voor hun snelle handelen en mee denken heel de week! Zij hebben ervoor gezorgd dat we vanavond weer open kunnen en hebben ontzettend hard voor ons gewerkt de afgelopen week. Echt super. 👍

Als tweede wil ik ons personeel bedanken voor de flexibiliteit in deze week. Soms moesten we op het laatste moment nog wat kleinigheden wijzigen, waar iedereen zeer goed en sportief op reageerde. Zonder jullie enthousiasme en vrolijkheid richting de klanten had deze week er heel anders uit gezien. Met speciale dank aan onze technische man Noud, die deze week veel overuren heeft moeten draaien.

Als laatste wil ik al onze klanten bedanken! Voor alle steunbetuigingen die we hebben gekregen, maar ook voor het begrip van iedereen. Er heeft niemand gezeurd of moeilijk gedaan, wat ons enorm hielp. Uiteraard is dit overmacht en kunnen wij er niets aan doen dat dit gebeurt, maar dan nog is het fijn om te horen dat iedereen met je meeleeft en je het beste toewenst. Dit doet ons als personeel enorm goed.