202019jun

Groei en ontwikkeling

Vandaag in mijn blog even een hele andere kant van het zwembad: het personeel. Dus collega’s als jullie dit lezen: jullie kunnen nu nog stoppen!

Het personeel

Dat is uiteraard een grapje, maar het gaat wel over het personeel. We hebben bij het zwembad allerlei verschillende functies en daarbij ook personeel in veel verschillende vormen. Dan bedoel ik qua opleiding, werkervaring en leeftijd. We hebben personeel dat al jarenlang bij ons werkt en nog komt uit de tijd dat het zwembad onderdeel van de gemeente was. Aan de andere kanten hebben we ook studenten bij ons werken, die nog op school zitten en als bijbaantje toezichthouden en/of schoonmaken. Uiteraard zijn zij hier wel voor opgeleid.

Verder hebben we personeel wat alleen administratieve taken verricht (vooral de receptionistes), zwemlessen verzorgt aan jong en oud , de technische zaken bijhoudt schoonmaakt en toezicht houdt. We hebben uiteraard ook nog personeel wat van meerdere markten thuis is en op verschillende plaatsen inzetbaar is. Als manager zijnde, ben ik er daar één van.

Opleiding

Met al deze diversiteit op één werkvloer begrijpt u vast ook wel dat het opleidingsniveau van het personeel nogal uiteen kan lopen. Niets mis mee uiteraard, alleen is het dan soms wel heel moeilijk om te gaan bekijken wie welke cursussen moet en wil gaan doen. Aan de kant van de zweminstructeurs is dit iets gemakkelijker, omdat zij gewoon goede lessen dienen te verzorgen. In het contract met EasySwim is ook een opleidingsconstructie meegenomen, zodat wij jaarlijks op basis van zwemlessen bijgeschoold worden.

Aan de andere kant hebben we nog andere groepen binnen het personeel die ook wat willen leren. Aangezien het niveau nogal uit elkaar ligt en iedereen het ook wel op zijn of haar eigen tempo wil gaan doen, zijn we op zoek gegaan naar een online leeromgeving. En die hebben we ook gevonden!

Skills Town

Dit is de naam van onze nieuwe online leeromgeving. Om een kijkje in hun keuken te nemen, zat bij het vaststellen van het contract een Escape Room ervaring. Vorige week vrijdag zijn we daar met kernteam naartoe geweest.

Een zeer mooi gebouw waar de rust op de werkplaats van afstraalt. Veel jonge mensen aan het werk en veel creativiteit. Goed nagedacht ook over de ruimtes in het gebouw en hoe ze opgesteld dienen te worden. Ze hebben zelfs een eigen studio waarin je zelf video’s (webinars) op kunt nemen. Een collega en ik stonden uiteraard als eerste achter de tafel en de camera’s om eens te voelen hoe dat dan in elkaar zit.

De escape was ook zeer leuk om mee te maken en te volbrengen. Want, jawel, wij hadden zelfs 10 minuten over op het moment dat we de laatste deur naar buiten open hadden gekregen. In de Escape Room waren twee ruimtes waarin de oude klas van vroeger het begin was en het nieuwe leren van heden in de tweede ruimte was te vinden. Met allerlei opdrachten erbij. Op het moment dat we de opdracht goed hadden uitgevoerd, of ontrafeld, kregen we een cijfercombinatie (of dat kwam als antwoord eruit). Vervolgens alles bij elkaar optellen en voila: de code van de deur!

Online leeromgeving

Terug naar waar het uiteindelijk allemaal om gaat. Bij deze online leeromgeving zijn heel veel cursussen te vinden. Van hobby en creativiteit naar vakgerichte cursussen. Helaas nog geen zwemonderwijs cursus, maar wie weet gaan wij die in de toekomst wel opnemen en erop zetten! Alleen zal de praktijk dan toch echt op de werkvloer uitgevoerd moeten worden. Met de studio die zij hebben, kun je dus zelf informatie voor je personeel opnemen en vervolgens online zetten.

Bij de basiscursussen die erop staan, kun je jezelf al gaan ontwikkelen. Zonder dat het vakspecifiek is zien wij daar heel veel meerwaarde in. Een cursus Engels bijvoorbeeld, omdat in deze regio steeds meer mensen Engels praten. Of wat te denken van een cursus Nederlands, om mailtjes (en blogs) helemaal foutloos en in goed Nederlands te schrijven. Maar ook bijvoorbeeld een cursus: hoe om te gaan met AVG.

Waarom

Waarom deze omgeving? Het is met de diversiteit van de verschillende mensen vaak lastig om een groepje op een cursus te sturen waar zij allemaal iets aan hebben. Verder vinden wij het wel heel belangrijk dat mensen zich persoonlijk ontwikkelen en blijven leren! Vandaar deze keuze. Per jaar gaan wij een aantal cursussen (qua veiligheid bijvoorbeeld) verplicht stellen. Daarnaast wordt nog individueel bekeken welke cursus deze persoon het beste past.

Het volgende voordeel bij een online omgeving is dat iedereen op zijn of haar eigen tempo de cursus kan volgen. We zetten er uiteraard wel een deadline bij waarop de cursussen gedaan moeten zijn. Buiten de vakgerichte cursussen vinden wij het ook belangrijk dat het personeel goed in zijn of haar vel zit. Cursussen in de vorm van bijvoorbeeld “mindfulness” zijn hier ook op te vinden, of het “flexibele brein”, “effectief werken”, “time-management”, maar ook hobby als “fotografie” of “hoe gebruik ik Instagram”. Op deze manier hopen wij dat het personeel zich blijft verbeteren en ontwikkelen. Vandaag heeft iedereen (na de uitleg op de personeelsvergadering van gisteren) de inlogcodes ontvangen. Wij zijn zeer benieuwd hoe dit gaat werken, maar hebben er alle vertrouwen in dat het voor iedereen een meerwaarde is!