92018feb

Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent …

Volgens mij is deze zin de laatste weken ontzettend veel uitgesproken door heel veel mensen. Met een grote grijns erbij. Als ik dan naar die zin kijk, dan denk ik wel: ja, fijn dat al die mensen naar ons zwembad komen, dat alle kinderen weer elke week met veel enthousiasme staan te popelen om in het water te springen, alle beweeglessers elke week weer vol plezier aan hun conditie werken en alle medewerkers dit graag begeleiden. Het is zelfs door mijn gedachten gegaan om de receptionistes bij iedere bezoeker deze zin hardop te laten zeggen, als een soort “merk-naam” (beetje Amerikaans, maar ik vind dat toch wel iets hebben). Uiteraard doen we dat niet, maar die zin heeft best veel in zich.

Over plezier gesproken, we zitten een week (nu nog maar een dag) voor carnaval. Zoals de weken voor kerst altijd bijzonder zijn, staat deze week bij mij ook in de top 3! Standaard is dit een themaweek voor alle doelgroepen, baby/peuterlessen en zelfs bij de zwemlessen besteden we hier aandacht aan. Een voordeel is uiteraard dat we een zwembad uit het zuiden zijn. Boven de rivieren zullen ze erg raar opkijken dat hier de klanten op de klanken van echte carnavalskrakers in een polonaise door het zwembad lopen. Eerlijk gezegd weet ik ook niet of dit in alle zwembaden in het zuiden gebeurt. Dat is toch een gedeelte van de identiteit van een zwembad, de lijn die je trekt met je lessen, de visie hoe je wilt dat de lessen ingevuld en gegeven worden. Dit hangt dan vaak ook van het management af en dan moeten de instructeurs hier uiteraard ook nog in mee willen. Gelukkig hebben wij een management dat van jongs af aan met carnaval is opgegroeid en veel instructeurs die ook op zijn/haar tijd wel van een feestje bouwen houden. Dus ja, in deze week zie je hier iedereen vrolijk en blij rondlopen. En dat slaat dan ook weer over op onze klanten.

Het gevoel van deze week is altijd moeilijk te omschrijven. Eén ding staat wel vast: we krijgen er allemaal heel veel energie van. Terwijl de helft van Nederland met koorts in bed ligt, heerst bij ons alleen maar de Carnavals koorts! Iedereen loopt in andere creaties aan het bad rond (ook in het water), leent bij elkaar kleding, pruiken, klanten komen verkleed naar het bad (en ook in het water)en er worden foto’s en video’s gemaakt met alleen maar blije collega’s en klanten. Daar word je toch vanzelf vrolijk van? Van deze foto’s en video’s heb ik dan weer een filmpje gemaakt dat hier onder dit verhaal vertoond wordt. Zeker de moeite waard om te bekijken, wellicht dat je dan nog meer de sfeer kunt proeven die ik hierboven beschrijf. Als je niet van carnaval houdt en er helemaal niets van snapt, kun je misschien beter niet kijken….

Stamp met je voeten, je handen in je zij, ik ben ik en wie ben jij? Dit komt achter de zin van de titel aan. Juf Ank komt denk ik ook uit Brabant (alleen weet ze dat nog niet). Het leuke aan deze zin is dat hij aandacht geeft aan de persoon die je voor je hebt. “Wie ben jij” is voor het lesgeven een heel belangrijke zin. Aandacht voor het individu en dat individu ook de kans geven om zichzelf te zijn. Een gedachte die wij met de EasySwim methode tot uitvoer brengen. Elk kind is er één en heeft zijn/haar eigen kenmerken en karakter. Hoe je daar mee omgaat, bepaalt voor het grootste gedeelte hoe jij bent als instructeur. Laat je de kinderen zijn wie ze zijn of plaats je ze in hokjes en bepaal jij precies wat er gebeurt in de les? Dat laatste willen we zeker niet! We laten de kinderen vrij bewegen en zelf ontdekken hoe ze bijvoorbeeld vooruit komen in het water, laat ze ervaring op doen, ervaringsgericht onderwijs wordt dit genoemd. Dat is wat we willen nastreven. Uiteraard wel onder begeleiding van een instructeur die de kaders afbakent.

Afgelopen zaterdag hebben we voor de laatste keer voor het A-, B- en C-diploma afgezwommen. Wederom een zeer leuke dag, maar aan de andere kant ook wel spannend. Veel mensen hechten waarde aan wat er is, wat bekend is, en vinden het lastig om ineens iets anders te gaan doen. Wij gaan nu tegen al deze principes in het aloude bekende achter ons laten en met iets nieuws beginnen. Wij zijn er klaar voor, wij staan vierkant achter deze methode (anders zouden we er ook niet aan beginnen) en gelukkig hebben we de boodschap goed overgebracht. Er zijn maar een paar ouders geweest die het bij het oude willen laten en niet over willen stappen. Ook hier hebben we uiteraard respect voor. De diploma’s zijn uiteraard prima, maar onze manier van denken en lesgeven sloot gewoon niet meer aan op het vele banen zwemmen in deze diploma’s. Ik was persoonlijk dan ook opgelucht zaterdagmiddag dat dat gedeelte erop zit! Op naar een intensief, gevarieerd, levendig, leuk en beweegvol zwemdiploma met heel veel survival onderdelen voor een leven lang zwemplezier. En juist dat laatste woord is voor ons heel belangrijk: PLEZIER!

Ook nog veel kijkplezier bij het filmpje. Aangezien ik één van de leden van het management ben, zal het u niet verbazen dat ik de komende dagen eens een keer niet op het zwembad te vinden ben. Iedereen die carnaval gaat vieren: veel plezier! Iedereen die dat niet doet: wij zijn gewoon open (zondag aangepaste tijden), dus kom dan maar voor je zwemplezier zwemmen. Alaaf!